SVH zou een landelijke rol moeten pakken

Sociale Verhuurders Haaglanden bestaat 25 jaar. Een mooi moment om terug te kijken met mensen die onderdeel uitmaken van de historie van de vereniging. Vandaag: Jolanda van Loon.

Jolanda van Loon werkte van 2001 tot 2019 bij Sociale Verhuurders Haaglanden. Twaalf jaar als directeur en zes jaar als interim beleidsadviseur. Inmiddels is ze directeur-bestuurder van Woonstichting Triada. Van Loon kijkt met veel plezier terug op haar achttienjarig dienstverband bij de vereniging. “We hebben zulke mooie stappen gezet.”

In de jaren dat Van Loon voor SVH werkte ging de organisatie van vier naar twaalf medewerkers. “Met dat hechte team konden we de dienstverlening flink uitbreiden.” Het meest trots is Van Loon op de uitbreiding van de managementinformatie. “Toen ik begon was er al managementinformatie uit ons systeem (informatie waaraan het beleid van corporaties getoetst kan worden, red). Daarna werden het verantwoordingsrapportages voor de regio. Daarmee zetten wij een stap boven op de rapportages die voorheen door de gemeente Den Haag gemaakt werden. Voor het eerst waren we in staat om zelf uitgebreid dataonderzoek te doen en ook simuleringen te doen wanneer er ontwikkelingen op ons afkwamen. Ik ben nu drie jaar als interim werkzaam in de corporatiewereld en dan valt me op hoeveel verder dan andere partijen we al waren als het gaat om betrouwbare data.”

Jolanda van Loon.

Verbeteren dienstverlening
Die betrouwbare data kwamen mede tot stand door inzet van Thamar Hoekema. We konden aantonen dat complete en goede data veel inzicht gaf in ontwikkelingen daarmee kon Thamar de corporaties motiveren hun data tijdig en goed aan te leveren.   Daarmee hebben we meteen de passie van Van Loon te pakken. “Dat is ook waar SVH in de basis op gestoeld is goed inzicht in ontwikkelingen en steeds klantvriendelijker. We  werden de huisleverancier van rapportages over ontwikkelingen in de regio en per gemeente en corporatie en ook om prestaties van onze corporaties te verantwoorden. Voor de woningzoekenden ontwikkelden we producten om hun zoektocht naar een woning te verbeteren  zoals de woonlastentool, een tool waarmee woningzoekers hun totale woonlasten konden berekenen. Zo hielpen we klanten een goede keuze te maken. Daarnaast namen we seniorenmakelaars in dienst om ook de groep die minder digitaal was te ondersteunen en meer doorstroming uit eengezinswoningen op gang te brengen. Als directeur van SVH was het mijn droom om wat wij konden in de ondersteuning bij woonruimteverdeling, landelijk uit te rollen. De kennis en innovatiekracht die SVH laat zien op dat vlak, is ten opzichte van andere kleinere regio’s heel vernieuwend. Bij SVH zit zoveel kennis over hoe je vanuit data kunt beredeneren, welke modelkeuzes je hebt en hoe je doelgroepen beter kunt bedienen. Als SVH haar kennis en kunde alleen al zou mogen uitbreiden naar regio’s die in hetzelfde softwarepakket werken, zouden al die regio’s daar ook van profiteren tegen veel lagere kosten.” Daarnaast zouden woningzoekenden in een systeem met een ondersteunende partij als SVH, landelijk kunnen zoeken naar een woning.

Cijfers op tafel
De grootste uitdaging uit haar tijd bij SVH noemt Van Loon de rondes prestatieafspraken, waarvan de laatste in 2015 misschien wel de moeilijkste was. “Door de aankomende verhuurdersheffing hadden de corporaties veel minder geld te besteden en konden niet meer elke opgave in de regio oppakken. Transparantie over de financiële situatie heeft de gemeenten overtuigd om bescheiden prestatieafspraken met ons te maken. Het was een prestatie op zich om voor het eerst duidelijkheid te geven in de financiële positie over de hele regio, een afspraak die Van Loon met vijftien corporatiebestuurders moest maken. “Allemaal met hun eigen visie. Er was in 2015 wel echt al heel veel onderlinge transparantie, maar je financiën op tafel leggen. Dat was wel erg spannend. Uiteindelijke sleutel was het betrekken van emeritus-hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. Samen met hem konden we de gemeenten overtuigen dat we als corporaties te weinig financiële ruimte hadden om alle opgaves op te pakken. Door met een simulatie ook de gemeenten aan de knoppen te zetten, konden ze zelf ervaren dat prioriteiten stellen noodzakelijk was.”

Politieke spel
We zijn als SVH altijd open en transparant geweest en leverden onze cijfers op tijd en compleet aan. We gingen het gesprek aan vanuit het volkshuisvestelijk belang. Toch ben je het niet altijd direct eens met de gemeenten. Dat was uitdagend, Van Loon vond het politieke spel heel boeiend. “Ik had met 24 partijen te maken, ook in de prestatieafspraken. Dat heeft me een goede netwerker gemaakt. Ik ben gewend om met heel veel mensen en wensen rekening te houden.”

Landelijke ambities
Jolanda van Loon ziet de toekomst van SVH zonnig in en heeft een duidelijke mening over welke richting de vereniging uit moet gaan. “Blijven innoveren op het gebied van woonruimteverdeling. Haaglanden is een van de weinige regio’s met een vrij stevige expertise op dat gebied en de financiële middelen om stappen te zetten.” Een landelijke rol van SVH als dienstverlener in de woonruimteverdeling blijft voor haar een droom. Daarnaast ziet Van Loon nog een rol voor de vereniging in het ondersteunen van kleine corporaties. “Het lijkt me zinvol om kleine corporaties in de regio gezamenlijk te ondersteunen bij het maken van beleidsadviezen. Wat corporaties doen is voor 85 tot 90% hetzelfde. Met elkaar een strategisch beleidsadviseur inhuren bij SVH zou efficiënt zijn en dat kan zeker bij een onafhankelijke partij als SVH en de kennis die zij al in huis heeft.”

Vorige
Vorige

Ons 25-jarig jubileumcongres

Volgende
Volgende

Een bijzonder jubileumjaar