Anne Koning en Mohamed Baba in gesprek over de SVH

Samenwerken aan wonen en iedereen een goed thuis bieden blijft altijd relevant.

Anne is nu gedeputeerde Wonen, Ruimtelijke Ordening, Recreatie en Sport bij de Provincie Zuid-Holland. Van 2014 tot 2018 was zij voorzitter van Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH). In 2018 nam Mohamed Baba, bestuursvoorzitter Haag Wonen, het stokje van haar over. Inmiddels vervult hij deze rol alweer 4 jaar en dit mag hij nog 3 jaar doen. Woningzoekenden een goed en betaalbaar thuis bieden gaat Anne en Mohamed aan het hart. Ze zoeken daarin proactief de samenwerking met elkaar  en met andere partijen.

Ontwikkelingen binnen SVH
Anne: “Wat ik zelf herinner uit 2014 is dat we toen echt een stap hebben gemaakt om te gaan werken met bestuursadviescommissies (BAC’s). Dat waren commissies die zich richten op specifieke thema’s zoals voorraad en woonruimteverdeling. In kleine groepen werken binnen het bestuur en het richten op specifieke thema’s die voor alle corporaties van belang zijn was best wel een stap. We gingen daardoor wel echt de verdieping in. Ik vond dat toegevoegde waarde hebben boven het bestuur dat weet dat een organisatie het heel goed weet. Door als bestuur iets dichter op de thema’s te zitten heb ik het gevoel dat er kwaliteit is toegevoegd.”

“Wat ik me ook herinner is dat de persoonlijke wisselingen die hebben plaatsgevonden ook voor een bestuur veel verschil maken. Dat is de ene kant van het werk, vond ik. De andere kant van het werk is de enorme deskundigheid die er bij SVH zit op het gebied van woonruimteverdeling. Dat zijn niet alleen Jolanda en Jozefine, maar de hele organisatie. Er komen allerlei vraagstukken binnen en die deskundigheid heb ik altijd gewaardeerd. In de kern is de deskundigheid niet veranderd, ondanks de wisselingen binnen de SVH. Dat is echt een compliment. Maar ik ben al een tijdje weg. Mohamed, hoe kijk jij ernaar?”

Mohamed: “Ik denk dat wat Anne in gang heeft gezet ontzettend klopt en daar heb ik op mogen voortborduren. De kennis en de breedte van de organisatie zijn we door blijven ontwikkelen. Waar Anne nog werd geconfronteerd met het woonruimteverdeelsysteem als kern, zijn we vooral verder aan de slag gegaan met het betrekken van de bestuurders bij SVH. Met goede gesprekken over wat onze taken en opgaven zijn. Dat heeft opgeleverd dat we ons hebben verbreed. Naast het thema woonruimteverdeling zijn er thema’s bijgekomen, zoals het toevoegen van woningen, duurzaamheid doorstroming en kwetsbaarheid.”

“Wat ik zo mooi vind is de groei die we hebben doorgemaakt. Zo staat het bestuur dichterbij en zoeken we veel meer de samenwerking. Ik heb op die golf door mogen gaan. Als ik terugkijk naar waar we vier jaar geleden stonden, vind ik dat we nu nog volwassener zijn geworden. En dat we als bestuurders allemaal betrokken zijn en blijven - dat is echt geweldig. Anne refereerde al aan Jolanda en Jozefine, het valt of staat met hele goede mensen. Ik ben heel trots op wat SVH kan, waar het voor staat en waar het inmiddels op herkend wordt. We worden als serieuze gesprekspartner gevraagd en uitgenodigd. En als wij bellen om uitgenodigd te worden, dan zitten we ook heel snel aan tafel.” “Dat is erkenning”, vult Anne aan.

“Klopt”, zegt Mohamed. “Erkenning van de kennis, kunde en gezag. En dat wordt alleen maar belangrijker, want de opgave wordt complexer. Het vraagt denkkracht en verbinding, zowel in de organisatie als op bestuurlijk niveau. Dit is begonnen met alleen maar de politiekinhoudelijke discussies, keuzes in de woonruimteverdeling of huisvestingsverordeningen en is gegroeid naar het betrekken van bestuurders en het verder professionaliseren van de organisatie. Ik ben er trots op dat we die groei hebben doorgezet, de plek die we inmiddels hebben, de wisselwerking tussen de werkorganisatie en de corporaties als leden en het kunnen zijn van een gesprekspartner voor verschillende partijen, zoals gemeenten, provincie en het Rijk. We worden ook gezien als voorbeeld in het land. We krijgen veel uitnodigingen om te vertellen over de regionale samenwerking in Haaglanden.”

Samenwerking
Anne: “Als Provincie zie ik dat wonen echt een regionaal, oftewel een bovengemeentelijk, vraagstuk is. Dat is niet alleen vanwege de regionale woonruimteverdeling, maar ook vanwege de wisselwerking tussen gemeenten. Als de ene gemeente te weinig doet, dan heeft dat effect op de buurgemeente. Dus, in groter perspectief zie ik dat het samenwerken van gemeenten en de actieve corporaties relevant is. De corporaties moeten samen bereid zijn om na te denken over vraagstukken. Ik begrijp wat Mohamed zegt. Landelijk wordt SVH gezien als voorbeeld. Vanuit mijn werk zie ik het belang van vraagstukken regiobreed bespreken. Het is voor mij nog steeds belangrijk dat de SVH goed functioneert en een gesprekspartner is die we kunnen waarderen en vertrouwen.”

Anne Koning

Ambities
Mohamed: “We hebben net gemeenteraadsverkiezingen gehad. Er zit nu een nieuw kabinet met een ambitieuze agenda en er is een enorme maatschappelijke urgentie. Mijn ambitie is dat wij als corporaties meer actiegericht zijn. Dus echt dingen van de kant duwen, dat we daarbij scherp zijn in gesprekken met stakeholders én scherp naar onszelf blijven kijken. Wat kunnen wij verbeteren? Wij moeten bijvoorbeeld ook in gezamenlijkheid over de grenzen van onze eigen organisatie durven gaan. Dat doen wij bijvoorbeeld met Bouwstroom Haaglanden, waarbij we onze krachten bundelen en gezamenlijk woningen inkopen om volume te realiseren, de productiestroom op gang te krijgen en meer woningzoekenden blij te maken met een thuis. Op deze manier kunnen we door de jaren heen – ook als het wat minder gaat –blijven doorbouwen. Dit is niet alleen mijn ambitie, maar die van het gehele SVH-bestuur. We zijn nu druk bezig om die actiegerichtheid voor de komende vier jaar concreet te maken. We worden dagelijks ingehaald door de werkelijkheid. Of het nou de coronacrisis, de Oekraïne-crisis of de toename van spoedzoekers is. We hebben zowel op de korte termijn als op de lange termijn iets te doen.”

Anne: “De Bouwstroom is een mooi voorbeeld. In mijn tijd zag ik dat al rondom de verduurzaming. Het uitwisselen van kennis is één, maar de bereidheid van de corporaties om hun eigen proces iets los te laten om het gezamenlijke proces in te stappen en die stap is er nu gemaakt. Dat vind ik echt super goed!”

Mohamed: “Hopelijk smaakt dat naar meer, Anne. Zo zijn er nog meer ambities op dat vlak. Hoe ga je om met de krapte op de arbeidsmarkt? Het is heel moeilijk om goede mensen te vinden. Als die er niet zijn, hoe kun je dan krachten bundelen om toch vraagstukken op te pakken? Hoe gaan we om met schaarste en prijsstijgingen van bouwmaterialen? Ook dat zijn dingen waar we ons op focussen.”

De SVH van nu
Anne: “In SVH zie ik volkshuisvesters met het hart op de goede plek en oog voor de opgave. En zoals Mohamed het zegt: door samenwerking dingen willen realiseren. De actiegerichtheid die hij noemt herken ik heel erg. Ik hoop dat SVH niet door de gedrevenheid het draagvlak verliest. Ik zeg dat ook weleens tegen mezelf, maar voor jullie geldt volgens mij hetzelfde.”

Mohamed: “Wij begrijpen en leren de politieke besluitvorming te waarderen, want daar hebben wij mee te maken. Die gaat soms op een andere snelheid. Dat is ook wat Anne bedoelt. Bij de corporaties doorlopen wij een ander besluitvormingsproces en soms is dat sneller. De uitdaging voor de aankomende vier jaar is invulling geven aan het begrip ‘regie’. Er wordt heel erg gesproken over regie in de woningbouw: wat bedoelt het Rijk hiermee? Welke rol krijgt de Provincie en welke rol nemen de corporaties hierin als het gaat om regie? Dat vind ik interessant. In hoeverre kunnen we als SVH instappen? Mijn eigen credo daarbij is dat het altijd belangrijk is om elkaars individuele belangen te begrijpen en om daarna de individuele belangen aan elkaar te koppelen. Geen vingers naar elkaar wijzen, maar echt ieders belangen naar elkaar uitspreken en uitleggen. En dan kijken waar we elkaar vinden en versterken. Het helpt mij dan soms als een gedeputeerde of wethouder zegt: ‘Ik hoor wat je zegt, maar de besluitvorming is ingewikkelder. Kan je wachten?’.”

Anne: “Tegelijk zie ik dat jullie je wel steeds helderder uitspreken en dat waardeer ik ook heel erg. Die actiegerichtheid heeft enerzijds te maken met wat je eigen belang is. We moeten er met elkaar op letten dat we de net gekozen volksvertegenwoordigers ook hun proces laten doen.” “Precies”, zegt Mohamed.

Mohamed Baba

De toekomst van SVH
Anne: “Dat is uiteindelijk aan het bestuur. Een mooi voorbeeld vind ik de samenwerkende huurdersorganisaties. Ik denk dat vraagstukken op deze manier oppakken ook relevant is over 15 jaar. Ik kan me bijna niet voorstellen – als het goed is hebben we dan die hele erge nood weggewerkt – dat het verandert. Uiteindelijk blijft het samenwerken aan wonen en iedereen een goed thuis bieden relevant.”

Mohamed: “We moeten niet vergeten dat we het ook hebben over de woningzoekende en niet alleen over de georganiseerde huurder. Ik zou het mooi vinden als we daarin kunnen groeien. We gaan over de niche betaalbare huurwoningen, maar we moeten de woningmarkt uiteindelijk als geheel zien. We werken daarom ook samen met marktpartijen. Het zou mooi zijn als je ook in die samenwerking wederkerigheid krijgt.”

“Ik hoop dat we uit onze cocon komen van alleen de sociale huur. Voor ons is doorstroming heel belangrijk en corporaties zijn een zeer gewilde gesprekspartner voor het Rijk wat betreft de middenhuur. Wij zijn er voor de sociale huur, maar wij zijn ook gesprekspartner voor de rest van de woningmarkt. Het vraagstuk van de woningmarkt is te complex en bestaat uit meer dan enkel het segment van de sociale huur. In de samenwerking moeten we dat niet los van elkaar zien, maar holistisch benaderen. Misschien komen er dan bij de SVH marktpartijen aan tafel zitten. Dat is helemaal geen ondenkbaar scenario. Ik heb hele goede ervaringen met de Haagse Tafel Wonen. Daar zitten gemeenten, corporaties, beleggers en ontwikkelaars met elkaar aan tafel. Dit zou ik op regionaal niveau ook heel interessant vinden.”

Anne: “Terecht. In de Rotterdamse regio is de Bouwtafel opgericht waar verschillende vertegenwoordigers aan deelnemen. Daar heb ik ook goede ervaringen mee.”

Mohamed: “Als het gaat om bijdragen aan het oplossen van de wooncrisis, dan zou ik dat een interessante ontwikkeling vinden. Vanuit SVH zeggen we dat we een netwerkpartner willen zijn. Met het oog daarop hoort dat er ook bij. Dus naast onze niche ook onze rol pakken in de keten van de woningmarkt.”

Anne: “De SVH is een belangrijke partner en Mohamed schuift vaker aan als de Provincie een beroep op hem doet met zijn expertise en dat is heel prettig. Daarmee vertegenwoordigt hij ook de andere corporaties op een fijne manier.”

Mohamed: “De opgave is zo groot en niemand kan dit alleen. We hebben elkaar echt nodig. De s van de SVH betekent wat mij betreft niet alleen sociale, maar ook samen.”

Vorige
Vorige

SVH en haar speerpunten

Volgende
Volgende

“Wat was jouw hoogtepunt binnen SVH de afgelopen jaren?”