SVH en haar speerpunten

Van oudsher richt SVH zich op het vakgebied woonruimteverdeling. Maar in 2016 groeide haar rol, met drie duidelijke speerpunten die pasten bij de meest urgente vraagstukken waar regionale samenwerking wenselijk is. In verschillende bestuursadviescommissies richtten experts en bestuurders zich op het vergroten van de woningvoorraad, het bevorderen van de doorstroming en het verbeteren van de duurzaamheid. Een kort overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Het vergroten van de woningvoorraad
De wooncrisis is ook in Haaglanden voelbaar: de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoningen is in deze regio zo’n 6 jaar. Het aantal woningzoekenden groeit al jaren, evenals de zoekduur. Het toevoegen van nieuwe woningen aan de voorraad is het belangrijkste instrument om het woningtekort op te lossen en de wachttijden terug te dringen. De Bestuursadviescommissie (BAC) Woningvoorraad van SVH werkte de afgelopen jaren aan het versnellen van de woningbouwproductie. Dankzij intensieve samenwerking in SVH-verband én met gemeenten leverde dat eind 2021 het tussenakkoord “Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden, 2021-2030, de eerste stap” op.

En als kers op de taart startte op 15 maart 2022 de aanbestedingsprocedure van de Bouwstroom Haaglanden. Daarin slaan SVH-corporaties de handen ineen om 2.000 conceptwoningen in te kopen. Een grote stap bij het aangaan van de grote nieuwbouwopgave en de oplopende bouwkosten en een mijlpaal in de samenwerking tussen de SVH-corporaties.

Beter benutten van de bestaande woningvoorraad
Naast het toevoegen van woningen, kan ook de bestaande voorraad beter benut worden. In Haaglanden wordt een deel van de sociale huurwoningen bewoond door mensen die daar qua inkomen en/of gezinsgrootte niet (meer) passend wonen. Een groot deel daarvan (ruim 22.000 mensen) zijn senioren die in een grote woning wonen. Een deel van hen wil best verhuizen naar een kleinere woning. Zo ontstond in 2019 in Delft en Zoetermeer een tweejarige pilot met een seniorenmakelaar. Een succesvol initiatief - inmiddels zijn er zelfs zes seniorenmakelaars in de regio actief!

In de BAC Doorstroming worden instrumenten bedacht én getest om de doorstroom te bevorderen. De inzet van een seniorenmakelaar is daar één voorbeeld van. De BAC levert dit jaar een regionale toolkit waar corporaties uit kunnen putten om hun bestaande voorraad beter te benutten.

Duurzaamheid
Zo’n vijf jaar geleden stond duurzaamheid bij weinig corporaties bovenaan de agenda. Dat is inmiddels niet meer voor te stellen. Met de forse stijging van de energieprijzen in 2022 lijkt de urgentie om de woningvoorraad te verduurzamen alleen maar groter te worden.

In de ‘Woonagenda 2017-2021’ is destijds afgesproken dat corporaties allen een plan maken waarin zij laten zien hoe zij van plan zijn toe te werken naar een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. Een van de eerste acties van de BAC duurzaamheid was om al die plannen bij elkaar te leggen. Vanaf 2019 is de SVH Vastgoedatlas online waarin de SVH-corporaties de gehele woningvoorraad kunnen zien en informatie geeft over de huidige stand en voortgang met de energietransitie. Vanuit de BAC duurzaamheid is SVH stevig betrokken geraakt bij de ontwikkeling van het regionale warmtenet WarmtelinQ. Dit heeft geresulteerd in een door SVH ondertekende intentieverklaring.

In de beginperiode van de BAC duurzaamheid lag de focus vooral op de energietransitie. Gaandeweg is de scope breder geworden en kijkt de BAC duurzaamheid ook naar thema’s zoals circulariteit en klimaatadaptatie.

En de komende 25 jaar?
Het vergroten van de voorraad, het bevorderen van doorstroming en duurzaamheid waren SVH’s speerpunten van de afgelopen jaren. Maar tijden veranderen en de maatschappij ontwikkelt zich. Oude vraagstukken worden opgelost, nieuwe vraagstukken komen op. Daarom oriënteert het SVH-bestuur zich in 2022 op de toekomst van SVH – zijn dit nog wel de thema’s waar SVH de komende jaren prioriteit aan moet geven? Of zijn andere thema’s urgenter geworden? In de loop van 2022 moet de nieuwe koers van SVH vorm krijgen.

Volgende
Volgende

Anne Koning en Mohamed Baba in gesprek over de SVH