Meer doorstroming dankzij seniorenmakelaars

De woningmarkt staat onder druk en het aantal sociale woningen loopt terug, de wachtlijsten worden langer en langer. Hoe kun je de woningvoorraad zo efficiënt mogelijk inzetten? Rebecca Brekelmans en Sjevon Amatdolah bevorderen als seniorenmakelaars actief de doorstroming. De titel verraadt het al, zij gaan in gesprek met ouderen, zoeken voor hen een passende woning en zorgen zo voor strategische verhuizingen. Zo komen de senioren in een passende woning terecht en kan bijvoorbeeld een jong gezin doorstormen naar de oude woning.

In de regio zorgen Rebecca Brekelmans en Sjevon Amatdolah voor doorstroming door voornamelijk schaarse, grote woningen waar te kleine huishoudens – veelal ouderen – in wonen, vrij te spelen. Immers: als een klein huishouden van een grote woning naar een passende kleinere woning verhuist, kan vervolgens een groot gezin worden gehuisvest in die schaarse, grote woning. Dat gezin laat misschien een driekamerappartement achter. Daar kan een jong stel intrekken wat net gaat samenwonen en daarmee twee kleine studio’s voor starters achterlaat. Kortom: door een strategische verhuizing in gang te zetten, kunnen nog veel meer mensen worden gehuisvest.

Verhuiswens
Daarnaast wonen veel (vaak oudere) huurders niet passend in hun huidige woning. Denk aan ouderen die in een portiekwoning wonen, maar de trap slecht kunnen nemen. Soms zijn WMO-instrumenten de oplossing voor hun woonwens. Maar minstens zo vaak is een verhuizing naar een beter passende woning, een betere oplossing voor de lange termijn. Bovendien zijn, zeker senioren, vaak minder zelfredzaam. Het vinden van de weg in de woonruimteverdeling is voor hen ingewikkeld, en ook digitaal vinden ze hun weg bij Woonnet Haaglanden, een website met het gezamenlijke woningaanbod van 19 woningcorporaties uit de regio, niet altijd. Dit terwijl deze senioren wel regelmatig een verhuiswens hebben, maar deze dus niet tot nauwelijks kunnen verzilveren.

 “Er is een tekort aan woningen en veel startende gezinnen staan bij de corporatie op de wachtlijst. Wij helpen senioren die hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een passende woning, zodat ook de gezinnen op de wachtlijst ook weer een plekje kunnen gebruiken.” Een van de belangrijkste dingen is dat er wel een verhuiswens moet zijn.” vertellen Rebecca Brekelmans en Sjevon Amatdolah van SVH. “Vaak gaat het om kwetsbare ouderen die bijvoorbeeld minder mobiel zijn geworden. Het is dan niet handig om elke dag een aantal trappen op te moeten. Soms zijn het ook de kinderen die aan de bel trekken en zich afvragen of hun ouders in een andere woning (bijvoorbeeld op de begane grond, met een lift of met veel andere ouderen) niet passender zouden wonen.”

Brekelmans: “Van tevoren hebben ze vaak twijfels, maar als zij de eventuele nieuwe woning binnenlopen raken ze soms toch wel overtuigd.” Wonen is écht een gevoel. Het is belangrijk mensen de ruimte te geven. “Vaak vertel ik ze dat ze zo vaak ‘nee’ kunnen zeggen als ze willen en ga ik op huisbezoek. Ik neem ze soms aan de hand mee naar een nieuwe woning en dan drinken we daar even een kopje koffie. Zo krijg je er ook meer een gevoel bij, dat is zo belangrijk, wonen is namelijk een gevoel. Als ze dan besluiten te verhuizen naar de nieuwe woning, is dat echt geweldig. Fijn dat we de ouderen hebben kunnen helpen naar een passendere woning en een jong gezin straks ook een passende woonplek heeft.” Amatdolah merkt dat ouderen ook steeds vaker zelf de telefoon pakken en bellen. “Ze willen verhuizen en vragen dan of wij daarbij kunnen helpen. Het is fijn dat ze zelf bellen en ze worden dan aangemeld zodat beoordeeld kan worden of wij ze verder kunnen helpen. Soms zijn mensen minder mobiel, ziek of echt eenzaam en kan een verhuizing naar een complex met meer ouderen voor hen veel goeds doen.”

Hoe werkt een seniorenmakelaar?
De seniorenmakelaar kan minder zelfredzame senioren en senioren die een schaarse, grote woning achterlaten, helpen met hun verhuiswens. Dat kan op verschillende manieren. Als het nodig is, helpt de seniorenmakelaar met extra dienstverlening in het zoeken naar een woning. Denk bijvoorbeeld aan het helpen bij de inschrijving op Woonnet. “Ik hoef niemand te benaderen, alle aanvragen komen vanzelf binnen, eigenlijk. Het is gekomen door een artikel in de krant, daardoor is het balletje gaan rollen en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. Sindsdien zijn er eigenlijk alleen maar meer seniorenmakelaars bijgekomen in de regio. Laatst zijn er weer drie bijgekomen.”

Na de binnengekomen aanvraag gaat de seniorenmakelaar op huisbezoek. Soms is dat niet nodig, soms is de hulpvraag al erg duidelijk. Vervolgens wordt een passend complex gezocht. De ene keer is dat een complex met veel andere ouderen, maar sommige senioren staat nog zo vol in het leven, die willen vaak niet tussen de ‘oudjes’ leven, vertellen Brekelmans en Amatdolah. “Om een goede match te maken is het fijn iemand te ontmoeten. Ze vertellen dan ook vaak over hun woonwens, je gaat dan op zoek naar een stukje maatwerk. Soms zijn er drempels waardoor woningzoekenden denken deze stap niet te kunnen maken. Dat brengen we in kaart en dan kijken we hoe we ze kunnen helpen. Soms weten ze niet hoe ze hun huidige woning achter moeten laten en is er bijvoorbeeld heel veel aan het huis veranderd. Dan laten we een opzichter langskomen en in kaart brengen wat er aangepast moet worden om de woning in originele staat op te leveren. Soms hebben ouderen geen internet, dan reageren wij voor ze. Soms kunnen ze dat prima zelf, maar brengen wij ze op de hoogte van complexen waar ze zelf nog niet aan hebben gedacht, dat versnelt het proces.”

Het werk is heel dankbaar, het zit hem in de kleine dingen en maakt mensen altijd blij. Ze hebben een verhuiswens en het geeft energie om te helpen vertellen Brekelmans en Amatdolah. “Het is fijn wanneer je ouderen op goede ideeën hebt kunnen brengen. Dat je ze hebt laten denken aan een complex waar ze zelf niet aan hadden gedacht en zeggen ze ‘dit hadden we veel eerder moeten doen’. Soms wonen mensen al wel veertig, vijftig jaar in dezelfde woning en is de stap heel erg moeilijk. Als ze dan uiteindelijk in een woning zitten die zoveel beter past bij ze en de levensfase waar ze in zitten en daar ook nog eens heel gelukkig mee zijn, hoe geweldig is dat?”

Vorige
Vorige

“Wat was jouw hoogtepunt binnen SVH de afgelopen jaren?”

Volgende
Volgende

Interview Karin Schrederhof