“De thematiek is hetzelfde, maar de context is anders”

Gera Esser is nu manager Wonen bij Rondom Wonen. Aan het begin van Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) was zij directeur van de vereniging (2000-2007). Jozefine Hoft is sinds 2019 directeur van SVH. Tussen 2000 en nu is er veel veranderd binnen de organisatie. De thema’s, ambitie en doelstellingen zijn door de tijd heen echter hetzelfde gebleven. In dit artikel vertellen Gera en Jozefine er meer over.

Jozefine Hoft

De verschillen
In de tijd van Gera bestond de organisatie uit zes medewerkers waaronder een interne voorzitter. Destijds was het belangrijkste thema om de woonruimteverdeling te vernieuwen. “Wat voor woningzoekenden hebben wij en hoe kunnen wij hen beter begeleiden naar een passende woning? Hoe kunnen wij die match verbeteren? Woningzoekenden konden toen nog reageren via de woonkrant. De woonkrant werd in die tijd afgeschaald door het enkel op bepaalde punten neer te leggen in plaats van het huis-aan-huis te verspreiden”, vertelt Gera.

Inmiddels is SVH uitgegroeid tot een organisatie van meer dan 20 medewerkers en is het proces volledig gedigitaliseerd. Woningzoekenden kunnen zich nu alleen inschrijven via de website. Ook het reageren en de woningaanbiedingen verlopen via de website van Woonnet Haaglanden.

De woonruimteverdeling
Jozefine: “De woonruimteverdeling is nog steeds een groot onderdeel van SVH. Hoe ging het toen met de regionale prestatieafspraken?” Gera vertelt dat de afspraken begonnen bij het Stadsgewest – de samenwerking tussen de gemeentes in de regio. Goed initiatief, vindt Jozefine. “Soms mis ik het gezamenlijke binnen de gemeentes. De gemeentes hebben hun eigen belangen, maar zo kom je samen niet verder. Het helpt enorm als er gemeenschappelijk iets geregeld moét worden. Dat is er nu eigenlijk niet meer”, vertelt ze.

Gera: “In het kader van de nieuwe woonruimteverdeling is Westland destijds toegetreden tot de regio. Dat was een heel spannend traject.” “Wat waren toen de argumenten?”, vraagt Jozefine. “Die argumenten zijn eigenlijk ongewijzigd”, vertelt Gera. “We streefden naar een ongedeelde regio en daarvoor moest de draagkracht verdeeld worden. Dat is nu nog steeds zo. We moeten het echt met z’n allen doen.”

Het nieuwe woonruimteverdelingssysteem was bedoeld voor de hele regio. Toen is ook het aanbodmodel bedacht. Gera: “Het is eigenlijk gek om op een wachtlijst te staan voor een woning. De mensen moeten zelf kunnen kiezen. Het ideaalplaatje was om woningzoekenden te motiveren om zichzelf te oriënteren waar zij willen wonen. Vergelijkbaar met zoals het gaat in de koopmarkt. En die gedachtegang speelt nog steeds. We willen het eigenlijk doen zoals het er in de koopmarkt aan toe gaat. Bij Rondom Wonen zijn we bezig om de woningadvertenties te verbeteren. Wij hopen dat de mensen zo zelf enthousiast worden voor een woning.”

Waarom en voor wie SVH het doet, is door de jaren hetzelfde gebleven. Wel is de manier waarop veranderd. “Soms moet de tijd rijp zijn om bepaalde dingen te kunnen doen”, zegt Jozefine. “De woningzoekenden baseren de eerlijkheid van de verdeling van woningen vaak op hoeveel invloed zij hebben op hoelang het duurt om een woning te krijgen. Ons systeem is statisch als je het vergelijkt met wat ze in Amsterdam gaan doen. Daar heb je gedeeltelijk aandeel in de optelsom van de kans om een woning te krijgen. De nieuwe trend is dat woningzoekenden een stukje invloed kunnen krijgen.”

“Bij de ontwikkeling van het huidig systeem is gezegd dat de bedoeling is dat mensen reageren als zij behoefte hebben aan een woning”, legt Gera uit. “Voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning is het lotingmodel bedacht. Op het moment dat hier verandering in komt, zoals Amsterdam wil doen, dan krijg je waarschijnlijk valse reacties en weigeringen. Dat zou jammer zijn.” Jozefine: “Eigenlijk wil je dat mensen zich pas inschrijven als zij op zoek zijn naar een woning. Maar het loont om ingeschreven te staan, omdat dat is wat het meest telt. Nu zie je dat er ruim 160.000 woningzoekenden zijn ingeschreven, waarvan er niet eens 70.000 actief reageren. Het mooiste zou zijn om te weten wat de zuivere groep is die echt op zoek is naar een woning.”

Gera Esser

SVH
Zowel Jozefine als Gera kennen de kant van de corporatie en de kant van SVH. Het voordeel van een partij zoals SVH is voor hen heel duidelijk. “Het is heel waardevol om beide kanten te kennen. Je krijgt dan inzicht in wat er allemaal mogelijk is”, vertelt Jozefine. “Het leuke is dat ik vanuit mijn huidige rol als manager Wonen het nut van SVH ook weer inzie. Het is fijn dat er een club is die de corporatie een niveau hoger brengt dan dat je als individuele corporatie kunt realiseren”, vult Gera aan. Jozefine: ”Ik vind ook dat het een meerwaarde moet hebben voor de regio als SVH iets oppakt. Vooral in het bedienen van de woningzoekenden is het een groot voordeel als alle neuzen dezelfde richting op staan en dat er een partij is die de kar trekt.”

Gera vindt SVH een belangrijke factor in de regio. “Ik ben er ook wel trots op dat wij zoiets hebben als SVH die inhoudelijk de discussies naar een hoger niveau brengt, verbinding brengt en toegevoegde waarde heeft waardoor je als corporatie beter kunt presteren. Door de manier waarop SVH dat doet - heel zorgvuldig, uitvragen en in overleg - bereiken we veel meer.” Jozefine: “Vanaf de oorsprong is dat een bouwsteen geweest die SVH heeft gehad. Toen ik in 2017 bij SVH kwam, was ik verrast over hoeveel kennis er was en hoe dat zorgvuldig verder werd gebracht. Zelf vind ik SVH een solide en betrouwbare partner in de regio. Ik merk dat we altijd als belangrijke partner worden gevraagd voor dingen en ook zo worden gezien door andere partijen. Daarmee bedoel ik niet alleen SVH op zich, maar de bundeling van alle aspecten.”

Vorige
Vorige

Interview Karin Schrederhof

Volgende
Volgende

“Waar het schuurt, valt het meeste te winnen”